Huoli ALV% korotuksesta! (päivitetty 17.4.)

16.04.2024

Viimeaikaisten keskusteluiden aikana on noussut ihan valtava huoli arvonlisäveroprosentin nostamisesta. Ei siinä, etteikö se nostaminen olisi mahdollista, mutta koska nyt puhutaan, että prosentti olisi jatkossa desimaaliluku (25,5%).

Koska tällaista ei ole aikaisemmin historiassa ollut, järjestelmässä ei ole tällä hetkellä tukea lisätä desimaalilukua arvonlisäveroprosenttiin. Tämä aiheuttaa sen, että todella suuri osa järjestelmästä tulee kirjoittaa kokonaan uudelleen jos tuo muutos tulee menemään läpi!

Jos siis arvonlisäveroprosentti nostetaan 25,5%:n, tulee se vaikuttamaan seuraaviin järjestelmän osa-alueisiin:

 • Tilaukset
 • Tilausten rahan vastaanotto
 • Verkkokauppa ja kaikki sen päälle tehdyt nettisivut
 • Kaikki tilauksia käsittelevät lisäosat
 • FleaUP -kirppistyökalu
 • Showtime -elokuvatyökalu
 • FeelUP -asiakaskorttijärjestelmä sekä kaikki asiakassopimukset
 • Kaikki rahaa käsittelevät raportit

Joka tapauksessa; remontti tulee olemaan niin suuri, että tämän hetken valossa en pysty sitä lähteä tekemään. Vaikka tuo tulisi voimaan vasta vuoden vaihteen jälkeen, on järjestelmästä uusittava (kehitettävä, testattava, pyöriteltävä) niin suuri osa koodista, että en tiedä saanko tätä tehtyä mitenkään päin ajallisesti. Saati rahallisesti. Koko järjestelmän laajuinen muutos tulee olemaan kustannuksiltaan niin suuri, että joudun miettimään koko kassajärjestelmän sulkemista.

Nyt todella toivotaan, että hallitus tulee järkiinsä.

Päivitys 17.4.

Olen tästä keskustellut asiakkaiden kanssa, ja lähdetään ainakin koittamaan tai jollain tavalla miettimään sitä, miten tästä voitaisiin päästä jonkin näköiseen järkevään ratkaisuun. Työ tulee olemaan todella suurta, ja tarvitsen siihen varmasti myös teidän kaikkien apua, sillä ihan varmasti jossain kohtaa järjestelmässä tulee olemaan katkoja ja/tai bugeja tämän takia.

Koska arvonlisäverot on todella suuressa osassa järjestelmää ja sen laskentaprosesseja, muutokset voi olla pahimmillaan todella inhottavia ja niiden bugit voi olla todella hankalia löytää. Tein tästä järjestelmän tuleviin ominaisuuksiin uuden sivun, jotta pystyn siellä tiedottamaan asioista järkevämmin.

Toivon todella suuresti, että tämä on omalta osaltani turha huoli, ja kaikki menee todella helpolla ja hienosti, mutta ennen kuin asian varmuus on täysin selvä, en voi kun toivoa tätä.

Läpinäkyvyyttä

Haluan pysyä mahdollisimman läpinäkyvänä myös teille, ja sen takia kerron näistä todella avoimesti. CashUP on minulle niin paljon enemmän kuin vain kehitetty ohjelmisto. Olen vuodattanut tähän aika monta pisaraa verta, hikeä ja varmasti kilometrin verran sormenpäiden ihoa. Tämä muutos tulee vaikuttamaan ihan varmasti myös kuukausimaksuihin (joka tapauksessa seuraavat korotukset on tulossa syyskuussa).

Kulurakenne on tällä hetkellä jota kuinkin seuraavanlainen:

 • Järjestelmän kehittäminen (tähän asti, tällä hetkellä ja tulevaisuudessa)
  • Jossain kohtaa haluaisin päästä sellaiseen ns. nollatilanteeseen, että järjestelmän kehittämiseen käytetty aika / raha saataisiin kerättyä, tämän hetken kk-maksuilla tuo nollatilanne on jossain 2040 tienoilla
 • Palvelimet, kolmansien osapuolien (ohjelmisto)palvelut yms
 • Tuki, vuokrat, netti ja puhelinkulut

Järjestelmän kulut vs tulot on tällä hetkellä todella lähellä nollaa. Eli siis järjestelmän kehittäminen menee aina omasta selkänahasta. Kuten myös tämän alv-muutoksen tekeminen tulee menemään. Teen täysipäiväisesti muita töitä, jotta saan pidettyä kiinni tästä omasta "unelmasta", jota CashUP -järjestelmäksikin kutsutaan. Olen nostanut palkkaa itselleni viimeksi syyskuussa 2019.

Toivon siis lähinnä myötätuntoa mielummin kuin raippaa, jos tätä hommaa lähdetään edistämään. Koska rakkaudesta lajiin -laari alkaa olla aika tyhjänä. Käytän CashUP -järjestelmää, ja sen melkein kaikkia ominaisuuksia omassa päivittäisessä elämässä, joten tiedän itse miten tärkeää on, että se oma työkalu toimii oikein. Enkä tietenkään itsekkään halua luopua sen käytöstä.

Terveisin
Samuli